Alexandra Instituttet og IT-Universitetet har i samarbejde med en række virksomheder hjulpet haveforeningen HF Sundbyvester med at bygge deres eget LoRaWAN-netværk og IoT-vandmålerprojekt.
Haveforeningen, som ligger centralt på Amager ved Sundby Station, ønsker at blive et mini-test-community for IoT, digitalisering og bæredygtighed. Foreningen ejer selv grunden og er dermed også selv ansvarlig for infrastrukturen, herunder vandrør, elnet, affaldssortering og veje. Det giver dem en unik mulighed for at teste smart city-løsninger i miniformat, samtidig med at foreningens stærke sociale netværk af beboere muliggør andre former for sociale og derved også teknologiske eksperimenter.
For at lægge grunden for nye IoT-løsninger, ville foreningen gerne have etableret et LoRaWAN-netværk. Deres første eksperiment går ud på at teste, om de skal investere i intelligente vandmålere, når de står overfor at skulle udskifte alle foreningens 163 vandmålere.
I et innovationsprojekt støttet af
InfinIT – Innovationsnetværket for IT hjalp en række virksomheder og videninstitutioner haveforeningen med at opsætte gateways og netværksserver. De hjalp også med at kvalitetsteste vandmålere for batteri og brugervenlighed. Desuden stod de for at udvikle og afprøve en visualiseringsplatform, som gør det muligt for de ca. 30 testpersoner at overvåge deres eget vandforbrug på timebasis og sammenligne deres forbrug med naboer og få alarmer ved lækage og brud.
Projektet afsluttes med en rapport med erfaringer, refleksioner og evalueringer, samt en trin-for-trin guide for, hvordan andre haveforeninger, grundejerforeninger og bofællesskaber kan bygge deres eget intelligente vandmålersystem.
Projektet inviterede den 8. juni 2020 til et gratis webinar:
Byg dit eget IoT-vandmålersystem Projektets partnere:
Alexandra Instituttet,
IT Universitetet,
Senti,
Brdr. Dahl,
IndesmaTech,
Øens Ejendomsadministration,
HOFOR, og
HF. Sundbyvester.