Pleje af grønne områder

Extron
February 16, 2021
Rotteweb
February 16, 2021


Intelligente sensorer fortæller hvornår træerne tørster
Sensorer placeret ved bytræer og buske formidler løbende data om jordfugtighed til kommunerne, som bruges til at vurdere behovet for passende vanding. Løsningen er skabt i samarbejde mellem HedeDanmark og Sweco og har potentialet til at give kommunerne store besparelser på drift og ressourcer.

Hedebølger, tørke, dage med kraftig regn og skybrud. Det er svært at forudsige det danske vejr, og med udsigt til store klimaforandringer nu og i fremtiden, bliver det kun sværere at gennemskue, hvordan det danske vejr arter sig. De uforudsigelige vejrforhold udfordrer i høj grad kommunernes planlægning af drift og vedligeholdes af grønne områder.

Nu er der hjælp at hente i et nyt teknologi-samarbejde mellem landets største grønne serviceleverandør HedeDanmark og den rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhed Sweco. Den fælles løsning hjælper kommuner og forsyninger med at sikre optimal pleje af de kommunale grønne områder. Vha. en sensor, der sender data om jordfugtigheds¬forholdene til kommunernes driftsenhed, er det muligt at holde øje med behovet for at vande eller omvendt – risikoen for oversvømmelse.

Med sensorteknologien er det muligt at sætte ind med en databaseret indsats, så der kun vandes, når behovet er der. Det betyder, at der bliver vandet mere i perioder med tørke og mindre i regnfulde perioder. Man kan dermed undgå at køre ud til træer, der ikke har brug for vand, eller få viden om, at der er behov for en ekstra tur til et bestemt træ, forklarer Søren Pedersen, Afdelingschef i HedeDanmark Digital.

Sensordata oversættes til driftsopgaver
Vejle kommune er én af de første danske kommuner, der har taget teknologien i brug. Her er i alt 30 sensorer blevet fordelt i kommunen, hvor de blandt andet sikrer, at nyplantede træer får al den vand, de har brug for. Hver enkelt sensor står tæt på et enkelt træ, men er sat så, det er repræsentativt for et helt bed. Herfra formidler sensoren data til kommunens driftssystem.

Sensorerne indsamler løbende data, men hvis ikke disse data håndteres i et driftssystem kan det hurtigt blive uoverskueligt at anvende den indkomne data. Samarbejdet med HedeDanmark giver mulighed for at samle sensordata i vores system DriftWeb, som organiserer data, så kommunens driftsfolk nemt kan få et overblik over, hvilke opgaver der er behov for at sætte i gang. HedeDanmarks jordfugtighedssensor er integreret med Swecos DriftWeb, så det er let at komme i gang for kommuner og andre, som arbejder med grøn drift.